Achternaam: Faber
Leeftijd: 62
Functie: Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Organisatie: Kenter Jeugdhulp
Naam FACT Jeugdteam waarin je werkzaam bent: FACT Jeugd team Kenter Jeugdhulp
Deelnemende organisaties in dit FACT Jeugdteam: alleen Kenter Jeugdhulp
Werkzaam bij FACT Jeugd sinds: 2014
Op welke prestatie als FACT-medewerker ben je het meest trots?
In ons Fact Jeugd team heerst een heel positieve cultuur. Wij kunnen met elkaar met de meest ingewikkelde jongeren en gezinnen omgaan, we hebben een heel sterk en positief team. Het is pittig werk daarom is een heel positieve insteek zo fijn en daarom ben ik trots op de prestatie die ons Fact Jeugd team elke dag levert.
Waar word je blij van in je werk binnen FACT?
Samenwerken met verschillende disciplines en deskundigheid/mensen, onderlinge steun en saamhorigheid die je binnen dit team hebt en dat komt heel moeilijke cliënten met veel frustratie ten goede. Met elkaar los je uitdagingen voor de cliënt op. We zijn een heel includerend team, zowel naar (nieuwe) collega’s als cliënten.
Wat beschouw je als de ultieme uitdaging in je vak?
Dat we het werk wat we doen dat we dat met ons hart en plezier blijven doen ondanks alle procedures, bezuinigingen, weerstand en formaliteiten.
Waar zit voor jou de grootste meerwaarde van de FACT-aanpak?
De meerwaarde is dat we heel outreachend zijn, dat we gedeelde caseload hebben en dat wij maatwerk kunnen leveren door alle deskundigheid van diverse disciplines. Elk teamlid heeft zijn/haar eigen deskundigheid. We kunnen snel schakelen. We zijn erg gericht op herstel en samenwerking met de cliënt of het systeem.
Welke FACT-cliënt zal jou altijd bijblijven en waarom?
Binnen Fact hebben we een jongen begeleid vanaf zijn 16e t/m 21e jaar. De jongen is autistisch, slim, verslaafd, en emotioneel onder ontwikkeld. Heeft goede en betrokken ouders, jongen hield alle hulp af, vaak werden teamleden de huid vol gescholden, gebruikte veel drugs, was afwijzend en kwam uiteindelijk op straat terecht. We hebben heel vaak geprobeerd om contact te houden en hebben zijn ouders goed bijgestaan. Uiteindelijk hebben we toch goed contact gekregen en is hij nu woonachtig op een zorgboerderij.
Deze jongen was zo’n moeilijke casus maar we hebben als team volgehouden. En hebben zijn ouders oftewel het systeem heel erg kunnen steunen.
Wat wilde je worden toen je jong was?
Bioloog. Ik was gek op de natuur, vond het heel interessant. Pas later ben ik als 17-jarige vakantiehulp in de psychiatrie gaan helpen en op die manier ben ik erin gerold. Het lag me heel erg, vond het ook heel interessant. Mijn moeder en broer zijn verpleegkundige, dus het zit in ons bloed.
Droom: Hoe ziet jouw ideale FACT Jeugdteam en benadering eruit?
Het Fact Jeugd team waar ik nu in werk is erg ideaal, erg multidisciplinair, groot team, veel verschillende mensen, veel diverse soorten deskundigheid, had wat meer mannen (nu 5 heren in ons team en 14 dames) gewild en meer multicultureel. Dat laatste werkt ook beter richting cliënten met een multiculturele achtergrond. Het team is heel open en transparant, we durven veel tegen elkaar te zeggen je mag ook fouten maken en hoeft niet alles in je eentje op te knappen. Hebben geweldige teamleider die ons goed faciliteert.
Ik ben in de FACT behandeling die ik geef pas echt tevreden als ….
Wisselt per cliënt, bij ene cliënt ben je tevreden als die een baantje heeft en zelfstandig kan wonen, bij andere cliënt ben je blij als hij weer contact heeft met zijn ouders of niet meer zo depressief is of geen psychoses heeft. En vaak willen ze niet, maar als je dan toch contact krijgt en hen kunt helpen…… dan ben ik echt tevreden.
Wat motiveerde jou om als FACT-medewerker te beginnen?
Ik heb heel lang binnen een poli gewerkt, dat was erg alleen. Kreeg ingewikkelde cliënten en moest in mijn eentje alle problemen van cliënt oplossen of intern erg om hulp vragen. Dat was best zwaar. In Fact team ben je niet meer alleen en samen kan je veel meer dan alleen. Ik kreeg opdracht in 2007/2008 om samen met anderen van inGeest, Triversum en Jeugdriagg (gezamenlijk) een VIP team op te zetten. Toen ben ik me heel erg gaan verdiepen, welke methodiek dan het beste past. En zo kwam ik bij FACT terecht.
Hoe ervaar jij de inzet van ervaringsdeskundigen in het FACT Jeugdteam?
Wij hebben 1 vrouwelijke ervaringsdeskundige in ons team. Daar maak ik zelf, eerlijk gezegd, te weinig gebruik van, maar zou wel veel meer ervaringsdeskundigen willen hebben. Ik zou het meer willen hebben over onze eigen ervaringsdeskundigheid. Wat hebben wij voor problemen meegemaakt? Hoe heeft dit ons gevormd en hoe zetten we dat in, in het contact met onze cliënten?
Wat zou jij het eerst veranderen als je minister (of staatssecretaris) VWS was?
Minder administratiedruk!! En realiseer je dat het niet de goedkoopste manier is maar wel de beste methodiek voor een heel belangrijke doelgroep. Dus ga er niet op bezuinigen!!
Welke les die jij geleerd hebt van een cliënt is jou het meest bijgebleven?
Belangrijkste les is: Geef niet op!!
Laatst sprak ik een oud cliënt vanuit het VIP; die vertelde dat het hem ontzettend geholpen heeft dat ik accepterend, volhoudend en beschikbaar was. En dat vanuit die houding hij stappen kon zetten om te herstellen en zijn leven weer op te pakken.