Eigen regie in de Wvggz

Flyer-Eigen-regie-in-de-WVGGZ-kopie.pdf (90 downloads )

Beste teamleden,

Graag informeren wij jullie over een nieuw project dat gaat over het geven van verplichte zorg en het voorkomen daarvan. De focus ligt daarbij op van het versterken van de eigen regie van de cliënt. Het project is een initiatief van MIND in samenwerking met Stichting PVP en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.

Wat maakt deelname aan dit project waardevol?

De inzet is om manieren te vinden die gedwongen zorg voorkomen en de impact van verplichte zorg verkleinen door de eigen regie van patiënten te versterken. Het project biedt ieder team de gelegenheid actief mee te denken over oplossingen, oplossingen die werkbaar en haalbaar zijn. Die oplossingen ga je daarna in de dagelijkse praktijk van het team uit proberen. Je krijgt daarbij meer inzicht in de processen die spelen rondom verplichte zorg.

De aanpak in het kort

We nodigen jullie uit om kritisch naar je eigen werk te kijken en te evalueren hoe jullie het nu organiseren. Daarna gaan jullie samen nadenken over hoe het beter kan. Het projectteam van MIND en Stichting PVP ondersteunt hierbij en helpt om ook bij cliënten en familie/naasten ideeën op te halen. Met de oplossing(en) die voortkom(t)en uit de startfase ga je daarna tien maanden lang proef draaien in je eigen team. Daarna evalueren we, zodat we een goede vergelijking kunnen maken met de begin situatie. We kijken dan of jullie suggesties een positief effect hebben op de eigen regie van de cliënt. Hierbij speelt ook mee of het werkbaar is.

Stappenplan en tijdsinvestering teams

Startfase

De startfase bestaat uit twee bijeenkomsten en een korte schets. Het projectteam schetst een beeld van jullie huidige werkwijze. Vervolgens leggen we alle drie de partijen de volgende vraag voor: “Wat is een voorwaarde om meer ruimte te kunnen geven aan de eigen wensen van client?” Alle uitspraken worden door het projectteam verzameld, geprioriteerd en omgezet in een voorstel verbeterplan. Dat leggen we aan jullie voor om uit te werken hoe het team hiermee aan de slag gaat. Schatting: 2 x 45 minuten in teamverband en 15 minuten voor een vragenlijst.

Probeerfase

Uitvoering het project. De teamleden gaan tien maanden lang het werkplan in de praktijk uitvoeren. Het projectteam houdt de voortgang in de gaten. Schatting: 3 x 15 minuten in teamverband.

Evaluatiefase

De laatste fase van het project start met een tweede analyse met input van de zorgprofessionals, cliënten en naasten. Deze analyse is in opzet vrijwel gelijk aan de eerste analyse. De resultaten worden in teamverband besproken. Schatting: 45 minuten in teamverband en 15 minuten voor een vragenlijst.

Afsluiting project

De bovenstaande fasen worden met zes ggz-teams doorlopen. We sluiten het project af met een analyse op basis van de uitvoering in de zes teams en een landelijke bijeenkomst. Hiervoor ontvangen jullie een uitnodiging.

1

page2image889936 page2image892640

Hoe ondersteunt het projectteam de teams en de instelling?

Het projectteam ondersteunt het deelnemende team bij onder meer de volgende zaken:

  • Algemene begeleiding
  • Organisatorisch uitvoerend werk
  • Bijeenkomsten helpen voorbereiden en begeleiden
  • Voorbereiden en uitvoeren analyse
  • Samenbrengen resultaten in een verbeterplan

    Wat verwacht het projectteam van een team?

    Om te beginnen een open blik en ontvankelijkheid voor het onderwerp, dit heeft zin en dit is leuk! Het hele team doet mee en is bereid om cliënten en naasten te betrekken. Het is een team waar regelmatig (minimaal 10 x per jaar) het proces van een zorgmachtiging wordt gestart. Bij voorkeur een ambulant GGZ team/F-ACT team. Zo nodig worden andere teams betrokken, bijvoorbeeld het klinische team dat betrokken is bij de uitvoering en evaluatie van de verplichte zorg.

    Wat verwacht het projectteam van de instelling

  • Het bestuur/de directie van de instelling geeft zorgmedewerkers van het team tijd en ruimte om aan het project deel te nemen.
  • De instelling stelt een contactpersoon en/of coördinator aan die de activiteiten coördineert en contactpersoon is voor het projectteam van MIND en Stichting PVP en voor het ggz-team. Bij voorkeur is de contactpersoon en/of coördinator iemand zijn die niet in het team zit, bijvoorbeeld een medewerker van de afdeling kwaliteit of de afdeling onderzoek.

    Contactgegevens

    Voor meer informatie neem contact op met:
    Hilke Molenaar email: h.molenaar@pvp.nl tel: 06 55910269
    Margriet Paalvast email: margriet.paalvast@wijzijnmind.nl tel: 06 47042541