Gratis Webinar: LVB in het veiligheidsdomein – di 26/11 van 13.00-16.00 uur

Je hebt niet altijd door dat iemand deze beperking heeft en snapt daardoor wellicht niet wat bepaald gedrag veroorzaakt. Of denkt dat er sprake is van onwil in plaats van niet kunnen.

Door in het eerste contact de LVB te herkennen, bijvoorbeeld bij het politieverhoor, kan er rekening worden gehouden met de specifieke kenmerken en beperkingen. Dat voorkomt leed bij de mensen met een LVB en veel frustratie bij beide partijen!

Maar een LVB wordt nog te vaak niet herkend en ook vaardigheden om aan te sluiten op de LVB ontbreken nog geregeld.

Dit webinar gaat in op wat een LVB is, welke signalen daarop kunnen wijzen, hoe je een LVB herkent en er op aansluit. Maar ook kijken we achter het criminele en grensoverschrijdende gedrag en gaan we na wat nodig is om dit gedrag te voorkomen en wat is belangrijk in de aanpak ervan. Informatie die relevant is voor:

  • Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s en jeugd BOA’s)
  • Politie: intake- en servicemedewerkers, rechercheurs, wijk- en jeugdagenten
  • Reclasseringswerkers: adviseurs, toezichthouders en werkstrafmedewerkers
  • Jeugd- en jongerenwerkers
  • Medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming
  • Halt-medewerkers
  • Beleidsmedewerkers/adviseurs (integrale) veiligheid(szorg) bij gemeenten

En voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp! Ken je iemand stuur deze uitnodiging dan gerust door. Aanmelden kan met dit formulier of via ons channel op 1SociaalDomein.

Programma onder voorbehoud
13.15-13.30 uur: welkom
13.30-14.15 uur: Hendrien Kaal (Lector LVB en risicovol gedrag aan de Hogeschool Leiden (Cluster Social Work & Toegepaste Psychologie)
Hendrien gaat o.a. in op wat een LVB is, de belangrijkste kenmerken daarvan, de samenhang tussen LVB en criminele activiteiten, waarom het belangrijk is om een LVB tijdig te herkennen en wat in het contact op een LVB kan wijzen.

14:20-15:05 uur: Robin Kranendonk (wetenschappelijk onderzoeker bij de Politieacademie en bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR)
Robin heeft promotieonderzoek gedaan naar de herkenning van verdachten met een LVB tijdens het politieverhoor en naar de invloed van bepaalde verhoortechnieken op het soort informatie dat door deze kwetsbare groep wordt gegeven. Zij zal de belangrijkste uitkomsten van haar onderzoek delen. Hierbij gaat zij onder meer in op mogelijkheden om deze kwetsbare groep te herkennen en op (de preventie van) risico’s bij het verzamelen van volledige en juiste informatie in een verhoor. Ook komen kort manieren aan bod waarop professionals in hun contact, houding en communicatie goed kunnen aansluiten op de groep verdachten met een LVB.

15:10-15:45 uur: Willemijn van der Bijl (GZ-psycholoog /Orthopedagoog / Cognitief gedragstherapeut / Supervisor VGCt / Programmamanager LVB bij De Waag)
Willemijn zal dieper in gaan op de facturen en omstandigheden die kunnen verklaren waardoor mensen met een LVB vaker met criminaliteit in aanraking komen. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt duidelijker welke risico’s een LVB met zich meebrengt. Ook gaat ze in op wat poliklinische behandeling en ondersteuning bij LVB onderscheidt van behandeling bij andere cliënten. Daarnaast: wat zijn de aandachtspunten voor professionals in het voorveld, zoals jeugd- en jongerenwerkers, om aan te sluiten bij jeugdigen met een LVB die strafbaar grensoverschrijdend gedrag vertonen?

15:45-16:00 uur: Afsluiting en toelichting op een aantal relevante tools van het Landelijk Kenniscentrum LVB.